215

ETKİNLİKLER

 

29
Eki 2019
Oğuz Haşlakoğlu’nun “Retro-inspective” Sergisi İTÜ RSG’de

İTÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu  yağlıboyadan özgün baskıya farklı mecralardaki çalışmalarının retrospektif olarak izlenebileceği sergi, 24 Ekim 2019 Perşembe günü sanat severlerin beğenisine sunuldu.

İTÜ Rektörlük Sanat Galerisinde yer alan serginin açılışına, Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca ile rektör yardımcılarımız, Üniversitemiz akademisyenleri, öğrencileri, Oğuz Haşlakoğlu'nun ailesi ve çok sayıda davetli katıldı.

‘Sayısal Sûretler’ serginin içindeki sergi olarak kurgulandı. Bu sergi bir yandan da asıl sergiyi de ‘hack’leyen bir çalışma ve dijital imkanlar içinde varlık ve yokluk kavramlarını sorguluyor. Sergide 40’a yakın çalışma yer alıyor.

Serginin açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Karaca şunları söyledi, “Bugün Rektörlük Sanat Galerimizin 19. sergisi olarak, İTÜ Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Öğretim Üyemiz Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu’nun “Retro-inspective” sergisinin açılışını yapmak üzere bir aradayız. Sergide Oğuz Haşlakoğlu'nun yağlıboyadan özgün baskıya farklı mecralardaki çalışmalarının retrospektif olarak izlenebileceği iç içe iki sergi yer alıyor. Oğuz Haşlakoğlu, rol model akademisyenlerimizden biridir. Kendisini burada ağırlamaktan son derece memnunuz.”

Doç. Dr. Oğuz Haşlakoğlu ise şu ifadeleri kullandı, “Bu sergiyi İTÜ RSG’de açıyor olmak benim için onur verici. RSG komisyon üyelerine ve İTÜ İletişim ve Pazarlama Direktörlüğüne emekleri için teşekkürlerimi sunuyorum. Serginin, inspective etkisi yatayla birlikte bir dikey boyutunun da olmasını göstermekti. Bu dikey ve silindirik yapının altındaki sütunlarda sayısal suretler adını verdiğim serginin, içinde yer alan sergiyle yapmaya çalıştım. İçerde bulunan sergi doğrudan cep telefonuyla yapılmıştır. Hiçbir fikirle başlamamıştır. Bu bakımdan tuvaldeki serginin tam zıttıdır. Birbirine karşı gibi görünen iki sergi iç içedir. Bu ipuçları ile sergiyi gezersiniz ve umarım beğenirsiniz.”

‘Sayısal Sûretler’ “Digital images”ın birebir Türkçe çevirisi ancak işte bazen bu tür ‘naif’ çeviriler böyle kendiliğinden başka bir dilin sahnesinde tümüyle farklı bir anlama da bürünebiliyorlar. ‘Sayısal Sûretler’ bu anlamda Türkçe'de birdenbire ‘sayının sûret bulmasına’ dönüşüyor; tıpkı Platon’un yaklaşık 2500 yıl önce Timaios diyaloğunda Theos’un (Tanrı) demiourgos (Yaradan) sıfatıyla kosmos’u teşekkül ve tesisinde kullandığını söylediği eidos (sûret mahiyeti; nitelik) ve aruthmos’un (sayı; nicelik) iç içeliğinde olduğu gibi. Bu tasvirlerde büründükleri sûretler itibariyle sayılar 0 ve 1’den ibaret görünse de -0’ın ‘yutan sayı’ olduğunu hatırlayarak- ontolojik arka planlarında asıl anlamlarını veren ve en temel karşıtlık olan ‘varlık ve yokluk’ kavramlarını barındırıyorlar. Böylece hiçlikten doğan ve hiçliğe iade olunan bu sûretler apansız doğuş ve yok oluşları içinde tıpkı sinema makinesinin karelerinde olduğu gibi sürekliliklerini borçlu oldukları zaman ve mekânın içinde birdenbire yakalanarak ele geçirilmiş olmalarının hayretini yapanın nezdinde aslî soru olarak taşıyorlar: Biz burada ne arıyoruz?

“Retro-inspective” 27 Aralık 2019 tarihine kadar her gün 09:00-20:00 saatleri arasında İTÜ Rektörlük Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilir.